Cookies 🍪

Deze site gebruikt cookies waar we je toestemming voor nodig hebben. Meer informatie

Doorgaan naar content

MENCKE LANDBOUW & VHM

8 maart 2023

"Flexibiliteit ten top met VHM machines & Flikweert"

Mencke-opstelling.

De traditionele manier van sorteren en lezen kennen we inmiddels wel. Een schuur vol met bunkers, aan-en afvoerlijnen en heftrucks die af- en aan rijden. Een knusse – maar stoffige – leeskamer waar het pootgoed negen uur per dag, zes dagen per week onder acht mensenogen voorbij rolt.

Bij Mencke Landbouw in Barger-Compascuum is dit zo’n vijf maanden per jaar het beeld. Maar daar komt nog dit jaar verandering in, door zijn sorteerproces groots te vernieuwen met de investering in een Flikweert Quality Grader met kistenautomatisering van VHM Machinery..

“Door ook de kistenlogistiek te automatiseren heb ik een totaalsysteem staan.”

Het akkerbouwbedrijf is gevestigd in Drenthe en teelt pootgoed en vermeerderingsmateriaal voor de zetmeelmarkt. Berend Mencke vertelt over het kantelpunt in zijn bedrijf: “We hebben een bewuste keuze gemaakt voor pootgoedteelt en verdere uitbreiding sluit ik dan ook niet uit. Om met ons eigen team van 8 mensen meer werk te verrichten en het werk en de werktijden flexibeler te kunnen indelen, hebben we gekozen voor een automatiseringsslag. De ervaringen met de Flikweert optische sorteerder hebben een positieve vlucht genomen het afgelopen jaar en het vertrouwen in automatisering is gegroeid. Door ook de kistenlogistiek te automatiseren met behulp van VHM, heb ik echt een totaalsysteem staan.”

Met dezelfde mensen meer doen

VHM’ers Bas van Dijke en Rik van Hees hebben bij Mencke aan tafel aandachtig geluisterd. Het is een veelgehoorde uitdaging om goed personeel te vinden. Flexibiliteit is lastig als je moet werken met veel uitzendkrachten. Vandaag een halve dag maar morgen een avondje doorgaan om net die ene partij de volgende dag te kunnen afleveren, dat is er dan niet bij. De wens om met het eigen personeel meer werk te verzetten is dus urgent.

Met een optische sorteerder zet je al een flinke stap, maar wat kan er nog meer? VHM is in staat om daar naadloos op aan te sluiten en de kisthandling te optimaliseren, zo ver als de klant wil gaan. Dat vraagt om luisteren naar de klant, meedenken en maatwerk presenteren: “in dit proces is er geen standaardbrochure op tafel geweest” merkt Rik van Hees op. Ze kwamen uit op een opstelling met een ontstapelaar, kistenleger met Evenflow voor gelijkmatige en gedoseerde uitvoer de sorteerlijn in, een buffer/uitneemstation, een bunkervuller en een stapelaar. Volle kisten erin, volle kisten eruit.

Berend Mencke is enthousiast: “Wat VHM doet is echt uniek, niemand doet dat op dit niveau. Doordat zij de kist zien als bunker, elimineer je een heel aantal tussenbunkers en beperk je het aantal valbewegingen drastisch.” Mencke had al een VHM TwinFilr in de schuur staan, die is 3 jaar lang probleemloos ingezet tijdens de oogst. Deze machine is ingeruild, want de ontstapelaar, bunkervuller en stapelaar van de sorteerlijn kunnen ook als losse modules worden opgesteld tijdens het inschuren. Flexibiliteit ten top dus!

Samenwerking met Flikweert en Jongejans

VHM gaat aan de slag met de bouw van de nieuwe machines en bij de verdere uitwerking en installatie van het project wordt nauw samengewerkt met Flikweert en Jongejans Luchttechniek.

Fendt-trekker.

“DOORDAT VHM DE KIST ZIET ALS BUNKER, ELIMINEER JE EEN HEEL AANTAL TUSSENBUNKERS EN BEPERK JE HET AANTAL VALBEWEGINGEN DRASTISCH.”

Wil je meer weten over dit project?

Neem contact op met Bas!