Cookies 🍪

Deze site gebruikt cookies waar we je toestemming voor nodig hebben. Meer informatie

Doorgaan naar content

BLOG: BUILT WITH PRIDE #6

9 september 2022

"Elektro-Magie bij VHM: Van Schemaontwerp tot Storingsoplossing."

Ricardo-service.

STALEN ZENUWEN, DIE HEBBEN ZE OP DE ELEKTRO-AFDELING WEL!

Inmiddels heeft de nieuwe kistenleger gestalte gekregen en wordt het brein geprogrammeerd. De opleverdatum nadert… worden we al zenuwachtig? De mannen van de electro niet hoor, die hebben immers stalen zenuwen. Remco & Ricardo weten immers als geen ander dat zonder zenuwen de machine stijf blijft stilstaan.

Eerder zagen we dat de PLC-besturing zorgt voor de beslissingen die de machine maakt. De electro zorgt voor een juiste in- en output van de signalen die daarvoor nodig zijn. Een sensor detecteert bijvoorbeeld de stand van de kist, geeft dit door en wanneer de besturing vervolgens het signaal afgeeft dat de kist gekanteld kan worden, moet dit worden doorgevoerd naar de motor.

Remco ontwerpt het electro schema, oftewel de route die het signaal aflegt. Hij is al vroeg in het ontwerpproces van de machine betrokken: “aan de hand van het projectdocument inventariseren we eerst de functionaliteiten van de machine en welke elektrische componenten we daarvoor willen gebruiken. Denk aan sensoren, frequentieregelaars, PLC’s, relais en schakelaars”. En in de huidige tijd en omstandigheden is zelfs dat niet altijd vroeg genoeg. “We hebben soms te maken met levertijden van componenten van anderhalf jaar! En hoezeer inkoop daarop ook probeert te anticiperen, dit gegeven maakt dat we soms een andere keuze moeten maken.”

Met de keuze voor bepaalde componenten wordt al rekening gehouden met de service die eventueel na ingebruikname aan de klant moet worden verleend. “We proberen zoveel mogelijk dezelfde ‘standaard’ componenten te gebruiken die op iedere VHM machine toegepast kunnen worden. Hierdoor kies je componenten die we zelf royaal op voorraad hebben of die goed leverbaar zijn, of eventueel eenvoudig uitwisselbaar zijn met andere VHM machines. Bij een storing of defect kun je de klant zo snel en optimaal van dienst zijn”.

Voor het schemaontwerp gaat Remco uit van VHM-principes die in de loop van de jaren zijn ontwikkeld. Van hieruit worden onder andere de plaats van de componenten in de besturingskast en de lengte en route van de bedrading bepaald. Ricardo kan met behulp van de schema’s de besturingskast inrichten. “De plattegrond van de componenten komt zoveel mogelijk overeen met die van andere VHM-machines. Zo kan een storing eenvoudig worden opgespoord. Als een klant belt naar aanleiding van een storing met de deur van de besturingskast open, weten we precies wat hij voor zich ziet en kunnen we hem goed weer op weg helpen. Zo blijven wij te allen tijde ‘IN CTRL’! ”

  • Controle-elektro-techniek.
  • techniek-elektro.
  • Kisten-kantelaar-macrobins.
  • tehnique-electro.