Cookies 🍪

Deze site gebruikt cookies waar we je toestemming voor nodig hebben. Meer informatie

Doorgaan naar content

BLOG: BUILT WITH PRIDE #4

19 augustus 2022

"Van Plaatstaal tot Perfecte Constructie: De Kracht van VHM-Machines."

Ochtend-overleg-personeel-VHM.

VHM-MACHINES HEBBEN RUGGENGRAAT!

Het gave van de VHM-fabriek is dat nagenoeg het volledige ontwikkel- en productieproces in huis plaatsvindt. In de afgelopen jaren is flink geïnvesteerd om ook het productieproces volledig in de hand te hebben en daardoor grotendeels onafhankelijk te zijn van toeleveranciers op dat vlak. De machineonderdelen worden dus allemaal binnen onze eigen fabriek geproduceerd.

En dat begint met een simpele stalen plaat. Op basis van de werktekeningen die vanuit de engineering naar werkvoorbereiding komen, worden de snijdelen bepaald en ‘genest’. Je kunt je voorstellen dat je zo min mogelijk afval over wilt houden aan een gesneden plaat, dus worden de snijdelen zo voordelig mogelijk in elkaar gepuzzeld. De lasersnijder is een bezienswaardigheid op zichzelf en je wordt altijd nieuwsgierig wat er uit komt als je door het raampje kijkt. De laserkop beweegt driftig heen en weer en het nodige vuurwerk spat er vanaf. De snijdelen gaan vers van het mes richting de imposante kantbank waar ze zo nodig in de juiste hoek worden ‘gevouwen’. Nou geloof me; hier wil jij je vingers niet tussen krijgen hoor!

Dan komen de echte mannen van staal aan zet en in de lasserij worden de losse delen aan elkaar geconstrueerd tot de oersterke machineonderdelen. En in de lasserij is geen dag hetzelfde. “Er wordt slechts minimaal seriematig gebouwd, dus het constructiewerk is nooit eentonig” vertelt Robin. “Maar dat betekent niet dat we hier iedere keer weer het wiel opnieuw moeten uitvinden hoor. Zoals nu ook bij deze splinternieuwe machine, die heel duidelijk ook weer een écht robuust VHM-familielid is. Dat maakt dat ook het constructiewerk voor deze machine voor ons gangbaar is. Mede namens Piet & Griet natuurlijk” knipoogt Robin.

Meet Piet & Griet! Een van de vele werktermen die binnen de VHM-gelederen in het vocabulaire is geslepen. In dit verband wordt er mee bedoeld dat het snijwerk en de onderdelen veelal vooraf gepositioneerd is en ook het constructiewerk ‘plug & play’ kan worden uitgevoerd. En dan is het vlammen! Het is werk waar letterlijk de vonken vanaf vliegen, en waar de muziek altijd nét een tandje harder staat. De energie spat er vanaf als je door de werkplaats loopt en zo wordt er heel wat werk verzet. Deze stoere mannen geven de machine een beste ruggengraat!

De geconstrueerde onderdelen gaan komende week naar de poedercoater… Volgende week pakken we de machinebouw weer verder op, wordt vervolgd dus!

  • Medewerker VHM productie.
  • Presentatie-VHM.
  • Lassen VHM.
  • Machine VHM.
  • Machine VHM.