Cookies 🍪

Deze site gebruikt cookies waar we je toestemming voor nodig hebben. Meer informatie

Doorgaan naar content

BLOG: BUILT WITH PRIDE #3

12 augustus 2022

"Van Idee tot Innovatie: De Kunst van Machinebesturing bij VHM"

Build-with-pride-vhm-mannen.

HET BREIN VAN DE MACHINE.

Je kunt het zo gek niet bedenken of een machine kan het beter. Behalve het zo gek niet bedenken! En daarom ontwerpen onze PLC-engineers het brein van de machine. Dit ontwerpproces loopt parallel aan de mechanische engineering. Besturing omvat het verzamelen van informatie, het doorgeven van data en het programmeren van beslissingen op basis van die gegevens.

Ook de besturing wordt modulair opgezet, volledig volgens de VHM-filosofie. Jeroen: “we ontwikkelen eigenlijk blokjes die onafhankelijk van elkaar een functie uitoefenen of machineonderdeel besturen, en overall zorgen we ervoor dat de blokjes op elkaar kunnen aansluiten. Hierdoor kunnen wij de VHM machines tot leven wekken”.

Het modulaire gedachtegoed maakt het ook op besturingsgebied mogelijk om het project te verdelen onder de betrokken PLC-engineers. Robin nam het onderdeel weegband voor zijn rekening, Wilfred de evenflow en Jeroen de Tipr met kanteldeel. Zo werk je nauw samen aan één project. Van de machine-onderdelen wordt dat immers ook verwacht.

Robin vertelt: “de grootste uitdaging bij dit specifieke project en de grootste innovatie zit ‘m in de precisie van de weging die je wilt bereiken. Daarbij zijn weegbanden an sich wel een bekend principe. Maar de toepassing in dit concrete plan en met het gewenste doel; een kuubskist op gewicht kunnen legen, is een in de wereld nog niet-bestaand en uniek concept!”

Een concrete uitdaging waar de besturingsontwikkeling tegenaan liep was onder andere de grote motorcapaciteit. Jeroen: “weliswaar een luxe dat deze motor op 1 graad precies kan kantelen, maar de motor is tegelijk zo sterk dat hij de machine met één verkeerd besturingscommando tot zelfdestructie kan helpen”.

Software wordt regelmatig ontwikkeld vanuit de gedachte; de machine mag iets níet doen tenzij er een specifiek commando voor wordt gegeven. Softwareontwikkeling is gebaseerd op het toetsen van aannames door middel van testen, testen & testen. En daar vervolgens op sturen.

Mijlpaal bij dit innovatieproces was het moment dat er op 1 kilo precies werd gedoseerd. Robin: “dat zijn dus maar vijf aardappelen hè!”.

De volgende blog is – letterlijk – ‘under construction’…. Tot volgende week!

  • Overleg-VHM.
  • VHM Kantoor.
  • Machine VHM.
  • Machine-VHM.