Cookies 🍪

Deze site gebruikt cookies waar we je toestemming voor nodig hebben. Meer informatie

Doorgaan naar content

VISSER AGRO

9 juli 2024

"Arbeid en groei gaan niet goed samen nu, dat vraagt om automatiseren"

Sierd-Visser-Agro.

Visser Agro in Wieringenwerf is een natuurinclusief en energieneutraal akkerbouwbedrijf met als hoofdactiviteiten pootaardappelen- en (plant)uienteelt, opslag en verwerking. Het bedrijf zet in op de toekomst met akkerbouwgewassen, natuur en vergroening in de vorm van groenbemesters. Om het bedrijf toekomstbestendig te maken, is er sinds drie jaar met Visser Convenience ook een eigen uienschilbedrijf. De groei van dit bedrijf is niet grondgebonden.

De ambitie

Sierd Visser: “Op ongeveer 135 hectare akkerbouwgrond verbouwen we pootaardappels (85 ha), zaaiuien (30 ha) en plantuien (20 ha). Daarnaast werken we met een aantal contracttelers (ca. 25 ha) voor plantuien. Verder telen we tarwe en zaaien we vogelvoedselakkers in samenwerking met de agrarische natuurvereniging. Onze uien leveren we aan de verwerkende industrie. Zij nemen ze op in de groentemixen die je in de supermarkt vindt. Ons uienschilbedrijf is gefocust op de bewerking van ondermaat uien. We positioneren ons als ketenpartner voor alle partijen die geschilde uien willen afnemen. Samen stemmen we de teelt af om in het verwerkingsseizoen het product te kunnen bieden waar de klant behoefte aan heeft.”

De uitdaging

“Arbeid en groei zijn zaken die op dit moment niet zo goed samengaan; arbeid is duur en slecht beschikbaar. Gelukkig hebben we de afgelopen jaren een vaste ploeg van mensen aan ons kunnen binden. Daarnaast investeren we in het akkerbouwbedrijf en in de schillerij in arbeidsbesparing. Dit uit zich bijvoorbeeld in een volautomatische en halfautomatische VHM-kistenvuller, Optica Q sorteermachines van Schout en een automatische positioneermachine in de schillerij. Daarnaast gaan we vanaf deze winter sjalotten schillen en verpakken. Dit marktsegment willen we gaan benutten omdat deze activiteit nu met de hand in Polen wordt verricht.”

Over Visser Agro

Visser Agro bestaat sinds 1941 en was tot 1980 een gemengd bedrijf. In dat jaar schakelde Visser volledig over op akkerbouw en inmiddels opereert het als ketenpartner in uien en kan het onder Planet Proof uien aanbieden voor consumenten. Visser Agro is eigendom van Sierd Visser en zijn vrouw Anne Veldboer. Zij zijn de vierde generatie die de dagelijkse gang van zaken bestiert. Er zijn twee vaste medewerkers en een seizoenshulp in dienst en ook de drie kinderen en Sierds vader helpen mee. In de piektijden kan Sierd een beroep doen op een aantal gepensioneerde boeren.

Visser-Agro-Conveniece.

De oplossing

“In 2022 ben ik ziek geworden en kon het oogsttempo niet meer zelf bepalen. Met het huidige areaal liepen we ook tegen de grens van onze tweerijer aan en investeren in een nieuwe tweerijer was niet verstandig. Dit alles zette me aan het denken en heeft me ertoe gezet om het rooien uit te besteden. We hebben nu een korte oogstperiode met genoeg capaciteit in de schuur mede door de volautomatische VHM-kistenvuller en een vierrijer als aardappelrooier. Hiermee vullen we de kisten met aardappels en uien. Vanwege de forse aanvoer in de oogst is deze machine dé oplossing om het proces op een plezierige manier draaiende te houden. Met drie kiepers houden we een vierrijer bij. En in de winter zetten we hem in voor het vullen van kisten en bigbags, maar dat gaat ook prima met een Twinfilr.

  • Farm-Visser-Agro.
  • Farm-Visser-Agro-potato-harvest.
  • Grimme-Varitron-potato-harvest.
  • Unloading-potatoes-harvest.
  • VHM-Twinfiller.
  • Farmer-transport.
  • Box-filling-installation-Visser.
  • bunkervuller-aardappelen.
  • Visser-farmer.

Automatiseren is belangrijk voor ons met het oog op arbeidsbesparing en werkplezier. Toen ik zo’n drie geleden VHM leerde kennen, heeft Nico Knibbe me overtuigd van de kwaliteit van de machines en kreeg ik serieus interesse . VHM is echt sterk in kwaliteit en ondersteuning en dat is waardevol. Op dit moment is het een totaalplaatje dat erg goed past bij de agrarische onderneming van nu. Bij VHM is er nog een ambitie om de kistenregistratie te digitaliseren. Gekoppeld aan de VHM-kistenvullers kunnen de bewaarlocaties digitaal worden weergegeven.

Aardappel-oogst-transport.

“VHM is echt sterk in kwaliteit en ondersteuning en dat is waardevol.”

Sierd Visser, eigenaar Visser Agro en Visser Convenience

VHM-bas.

Wil je meer weten over dit project?

Neem contact op met Bas!