Cookies 🍪

Deze site gebruikt cookies waar we je toestemming voor nodig hebben. Meer informatie

Doorgaan naar content

TOP THE ONION
GROUP

21 februari 2024

"Hoe minder heftruckbewegingen, hoe meer rust en overzicht"

In het Zeeuwse dorp s-Gravenpolder is de hoofdvestiging van TOP The Onion Group gevestigd. TOP is een familiebedrijf dat wordt geleid door de familie Murre. De teelt vindt plaats vanuit teeltbedrijven over heel de wereld. Voor de verwerking in Nederland wordt vooral gebruik gemaakt van uien geteeld op Nederlandse en Franse bodem. De uien worden in Zeeland verder verwerkt tot verpakte consumptie-uien, sjalotten, plantuien, gebakken uien en geschilde uien. Samen met partners bouwt TOP aan de toekomst. En samen met VHM wordt gewerkt aan het verbeteren van de kistenlogisitiek.

De ambitie

Directeur Benny Murre: “Onze strategie was gericht op schaalgrootte en ketenbeheersing om aan de wensen van klanten wereldwijd te kunnen voldoen. Maar groeien betekende ook dat we steeds afhankelijker werden van heftruckchauffeurs. In 2018 stapten we voor onze uien over van bulk naar kistenopslag. Nu hebben we zo’n 45.000 kisten staan en elke week gaan er zeker 4.000 vol en leeg. Dat zijn heel wat heftruckuren en -kilometers, gezien de grote afstanden hier. Bovendien kosten heftrucks veel geld, zijn chauffeurs steeds lastiger te vinden en zijn menselijke fouten niet te voorkomen. De noodzaak om onze kistenlogistiek te professionaliseren was geboren! Daar hebben we destijds de specialisten van VHM voor uitgenodigd.”

De uitdaging

“Met slimme kistenlogistiek willen wij onze bedrijfsprocessen zo veel mogelijk automatiseren en efficiënter maken. Dat heeft veel voordelen. Automatiseren betekent allereerst dat we minder heftruckchauffeurs nodig hebben. Zeker in het oogstseizoen is het vinden van voldoende goede chauffeurs écht een uitdaging. Door het gebruik van VHM-machines hebben we minder chauffeurs en heftrucks nodig, wat leidt tot een hogere productiviteit en minder kosten. Dat is natuurlijk allemaal winst!”

Over TOP The Onion Group

Let’s grow together. Dat is het motto van TOP. Enerzijds als toegewijde teler van uien en anderzijds als partner van foodfabrikanten. De onderneming groeide in ruim 30 jaar uit tot een grote groep bedrijven. Naast het leveren en verwerken van uien levert TOP een groot en gevarieerd assortiment geconserveerde groenten, van augurken en zilveruien tot bloemkool en courgette. De markt van TOP omvat retail, foodbedrijven en groothandels in meer dan 100 verschillende landen.

De oplossing

“De oplossing voor efficiënter werken bestaat niet alleen uit oranje VHM-machines. Ook de mensen van VHM zijn innovatief en denken met ons mee. Niet alleen over hoe ze hun machines kunnen plaatsen, maar veel breder. Daar hebben we écht iets aan. Ze zijn in staat om voorbij de processen van de VHM-machines te kijken. Dat leidt tot serieuze verbeteringen, vaak ook op lange termijn.

We hebben alle ontvangstposities in ’s-Gravenpolder voorzien van een VHM-kistenvuller zodat de vrachtwagens die los geladen hebben, snel gelost kunnen worden. Daarmee hebben we het aantal heftruckbewegingen aanzienlijk kunnen reduceren. Dat zorgt voor extra overzicht en rust in ons bedrijf. Omdat de machines modulair zijn, kunnen we ze afhankelijk van de tijd van het jaar op verschillende plaatsen inzetten. In Noord-Frankijk hebben we een opslaglocatie waar elk jaar 15.000 kisten worden gevuld met de VHM-machines.

  • kistendraaier.
  • kistenleger.

Begin 2023 hebben we een nieuwe aanvoer- en verpakkingslijn in gebruik genomen met toevoerbunkers, doseerbunkers, weegunits en een kistendraai shuttle van VHM. Zo krijgen we ons gewenste volume afgewogen aangeleverd bij de verpakkingsmachines. Als we op een later moment deze installatie verder willen automatiseren qua kistenaan- en afvoer, kan dit er zo bij worden gezet. Dat vind ik het fijne aan de VHM-machines. Ze groeien gewoon met ons bedrijf mee.”

“De VHM-machines groeien gewoon met ons bedrijf mee.”

Benny Murre, directeur TOP The Onion Group

Wil je meer weten over dit project?

Neem contact op met Bas!