Cookies 🍪

Deze site gebruikt cookies waar we je toestemming voor nodig hebben. Meer informatie

Doorgaan naar content

Peka Kroef

9 juli 2024

"Machines gemaakt door mensen die onze wereld en behoeften snappen"

Peka-kroef-eigenaren.

Familiebedrijf Peka Kroef is gevestigd in Odiliapeel, in het oosten van Brabant. Vanaf 1970 is het bedrijf gespecialiseerd in de verwerking van verse, gekoelde aardappelproducten. Peka Kroef is geworteld in de Peel, een van oudsher hoogveengebied. De familie Kroef behoort tot de allereerste Peel-pioniers en droeg bij aan het creëren van de ideale grondomstandigheden voor het verbouwen van aardappelen. Inmiddels komen de aardappelen van contracttelers uit de wijde omtrek. Sinds 2022 worden de kisten automatisch gevuld en geleegd met de machines van VHM.

De ambitie

Manager Teelt Jos Vossen is al meer dan twintig jaar werkzaam voor Peka Kroef: “Het optimaal inspelen op de wensen van onze klanten in de retail en foodservice is al zo lang ik hier werk onze belangrijkste ambitie. Leverbetrouwbaarheid en optimale kwaliteit zijn hierbij van cruciaal belang. Wij bieden een optimale service aan al onze klanten.”

De uitdaging

“De uitdagingen waar wij mee te maken hebben zijn niet uniek voor onze regio. De problematiek omtrent stikstof is actueel, maar ook de beschikbaarheid van voldoende goede grond voor de teelt is niet altijd vanzelfsprekend meer. Door de klimaatverandering zijn er langere perioden zonder neerslag en dit heeft invloed op de groei en ontwikkeling van de aardappelen. Hiermee heeft uiteraard iedereen mee van doen.”

“Door de groei van ons bedrijf hebben we inmiddels zo’n 50.000 ton eigen opslag van aardappels, de overige partijen leveren de telers uit eigen opslagen. Om de kwaliteit te bevorderen en gewichtsverlies zoveel mogelijk te beperken, zijn we enkele jaren terug overgestapt van bulkopslag naar opslag in kisten. Nadat we wat minder goede ervaringen hadden opgedaan met huurmachines van een andere leverancier, hebben we voor de machines van VHM gekozen.”

Over Peka Kroef

Wat klein begon op een boerderij in Odiliapeel is inmiddels uitgegroeid tot een internationale onderneming van allure. De basis van de hedendaagse onderneming is in de jaren ’70 van de vorige eeuw gelegd door Gerard Kroef die, samen met zijn zoon Bart, nog steeds zeer nauw betrokken is bij de onderneming. Inmiddels is Peka Kroef met circa 350 medewerkers een toonaangevende producent van koelverse aardappelen en aardappelproducten, die in heel West-Europa verkrijgbaar zijn. Elke jaar investeert Peka Kroef in nieuwe productietechnologieën, gericht op verdere kwaliteitsverbetering en het tegengaan van voedselverspilling.

Kisten-evenredig-gevuld.

De oplossing

“We werken inmiddels met twee bufferbanen, twee stapelaars/ontstapelaars, een leger en bunkervuller van VHM. En dat werkt heel goed. Ik vind de machines echt mooi; ze zijn simpel en degelijk qua ontwerp en ze doen precies wat ze moeten doen. Je hoeft ook niet eerst een boek te lezen, het spreekt voor zich.”

“Inmiddels werken we een paar jaar met de VHM-machines en ook het ombouwen gaat eenvoudig. We hebben vaste opstellingen, dus dat hoeven we maar weinig te doen. Het werken met de bufferbanen geeft rust. Dankzij de VHM-machines zijn er veel minder heftruckbewegingen en het in- en uitschuren gaat met 120 ton per uur. Ongekend! De kisten gaan ook veel langer mee en er is minder stofontwikkeling.”

“We hebben recent geïnvesteerd in een gewichtssorteerder om aardappelen ook op gewicht te kunnen sorteren voor speciale producten, o.a. voor hasselback aardappelen en producten in schil. Deze kunnen we koppelen aan de VHM-kistenleger met bufferbaan, waarmee we de machines breder kunnen inzetten. Samen met VHM hebben we ervoor gezorgd dat ons productieproces nog efficiënter verloopt. De samenwerking is uitstekend; het zijn prima gasten, die echt geïnteresseerd zijn en voor ons door het vuur gaan. Ze zijn ook heel innovatief en als er een keer problemen zijn dan worden die correct en snel opgelost. Op dit moment werken ze aan een track & trace-oplossing, waar ik wel oren naar heb.”

 • supply-box-filler.
 • Peka-kroef-opstelling.
 • automatic-crate-unstacking.
 • Vol-automatische-kistenvuller-peka-kroef.
 • Potato-storage-transport.
 • Potatoes.
 • Harvest-inspection.
 • Potato-unloading.
 • Bunker-filling.
 • Supply-crate-filler.
 • Full-automatic-box-filler.
 • vol-automatische-bunkervuller.
 • Peka-Kroef.
 • overloading-potatoes.

“We kijken met veel vertrouwen naar de toekomst van ons bedrijf. Het is daarbij wel zaak om continu met de tijd mee te gaan. Optimaal inspelen op de vraag van de toekomst stelt nu eenmaal nieuwe eisen. Minder CO2 uitstoten dus, duurzame energie gebruiken, overstappen op resistente gewassen én automatiseren. Met VHM als plezierige en betrouwbare partner wat mij betreft.”

overloading-potatoes.

“Het in- en uitschuren gaat nu met 120 ton per uur. Ongekend!”

Jos Vossen, Manager Teelt Peka Kroef

VHM-bas.

Wil je meer weten over dit project?

Neem contact op met Bas!