Cookies 🍪

Deze site gebruikt cookies waar we je toestemming voor nodig hebben. Meer informatie

Doorgaan naar content

MTS NAMMENSMA

10 juli 2024

"Geweldig toch dat ons idee heeft geleid tot de MonoFilr Pro"

Farmer-Nammensma.

Niet ver van de Waddenzee, net buiten de dorpsgrenzen van het Friese Sexbierum, ligt het prachtige familiebedrijf van de familie Nammensma. Zoon Jasper zit samen met zijn ouders in de maatschap en allemaal zijn ze enthousiast over de investering in de MonoFilr Pro. Samen met VHM werd een prototype ontwikkeld dat een jaar proefdraaide op de boerderij. Inmiddels hebben Jasper en zijn vader de nieuwe machine alweer drie jaar probleemloos in gebruik. 

De ambitie

Jasper Nammensma: “De lange historie en gunstige ligging van ons mooie akkerbouwbedrijf aan de Waddenzee is zeker uniek te noemen. Het weer is hier gunstig omdat de temperatuur wat gematigder is. Ook de grond is erg vruchtbaar en zeer geschikt voor de teelt van pootaardappelen door de lichte zavelgrond. Die zorgt ervoor dat er veel knollen aan de aardappelplant komen. Onze pootaardappelen zijn dan ook zeer gewild over de hele wereld. Maar ook de uien en onze andere gewassen doen het uitstekend hier. Onze toekomstvisie is om verder te optimaliseren.”

De uitdaging

“Een van de uitdagingen waarmee we te maken hebben is de verandering van het klimaat. Je ziet dat de oorspronkelijke weeromstandigheden steeds extremer worden. Het wordt warmer, droger en als het eenmaal gaat regenen duren de neerslagperiodes langer. Ook valt er meer regen tegelijk. Waar vroeger vijf millimeter neerslag normaal was, kijken we nu niet meer op van twintig millimeter. 

Een andere uitdaging is meer efficiency creëren in onze bedrijfsprocessen. Arbeid is schaars en om je volumes te kunnen halen met weinig mensen, moet je gewoon automatiseren. Dat roep ik al langer en daar zijn we allemaal van overtuigd. Gelukkig krijg ik alle ruimte van mijn ouders. Zo is ook de samenwerking met VHM ontstaan.”

Over Mts Nammensma

De historie van het familiebedrijf gaat maar liefst zeven generaties terug. In 1827 bedacht Jan Gerrit Koudenberg een oplossing voor de steeds weer instortende dam bij het uitbaggeren van een afwateringskanaal in Sexbierum. De eigenaar was zo onder de indruk dat Koudenberg de boerderij mocht pachten. Een kleindochter trouwde met Jan, de eerste generatie met de naam van de huidige eigenaar. In 1940 brandde de boerderij af en werd onder architectuur herbouwd. Inmiddels verbouwt de huidige generatie er op 85 hectare poot- en consumptieaardappelen, uien, suikerbieten en tarwe.

Potato-staking-harvest.

De oplossing

“We hebben hier zo’n 2.000 kisten staan die jaarlijks twee keer gevuld worden. Om dat zo efficiënt mogelijk te doen, maken we gebruik van de MonoFilr Pro van VHM. Het was ons idee om een MonoFilr te gebruiken in combinatie met een bufferband. Een jaar lang heeft het prototype hier gedraaid om ervaring op te doen. Dat beviel erg goed en na een jaar hebben we het nieuwe model aangeschaft. De MonoFilr Pro draait hier nu alweer drie jaar naar volle tevredenheid.”

“Een groot voordeel van deze machine is dat je stortkegels in de kisten voorkomt. De machine splitst de stroom aardappels of uien, waardoor de kisten mooi en gelijkwaardig worden gevuld. Dit zorgt voor een perfecte droging van de gewassen en het voorkomt verrotting en verspilling. Wij zijn dan ook heel blij met de MonoFilr Pro. Het is een zeer degelijke machine, die vrijwel nooit storingen heeft. Een ideale machine, ook voor de wat kleinere akkerbouwers tot 50 hectare.”

 • Boerderij-Nammensma.
 • Potato-transport-loading.
 • Potato-staking-harvest.
 • Potato-reading-quality.
 • Box-filler-monofilrpro-automatic.
 • Potato-storage-Nammensma.
 • VHM-conveyor.
 • Nammensma-potato-grower.
 • Farmer-Nammensma.
 • Potato-transport-Valtra.
 • Quality-inspection-potatoes.

“We kijken met veel vertrouwen naar de toekomst van ons bedrijf. Het is daarbij wel zaak om continu met de tijd mee te gaan. Optimaal inspelen op de vraag van de toekomst stelt nu eenmaal nieuwe eisen. Minder CO2 uitstoten dus, duurzame energie gebruiken, overstappen op resistente gewassen én automatiseren. Met VHM als plezierige en betrouwbare partner wat mij betreft.”

Quality-inspection-potatoes.

“De MonoFilr Pro is een ideale machine, ook voor de wat kleinere akkerbouwer.”

Jasper Nammensma

VHM-bas.

Wil je meer weten over dit project?

Neem contact op met Bas!