Cookies 🍪

Deze site gebruikt cookies waar we je toestemming voor nodig hebben. Meer informatie

Doorgaan naar content

KNIBBE VEGETABLES

21 februari 2024

"Die VHM-machines zijn net Lego, je wilt er steeds meer van"

Broers Knibbe.

Knibbe Vegetables is een mooi familiebedrijf, gevestigd in de polder van de Wieringermeer. De boerderij naast de recent nieuw gebouwde schuur van 5.000 vierkante meter heet de Schipholhoeve; een verwijzing naar de start van het bedrijf begin jaren vijftig. Inmiddels wordt het bedrijf gerund door de derde generatie Knibbe; drie broers die zich toeleggen op de teelt en verkoop van met name ijsbergsla, pootaardappelen en uien. Daarnaast worden  wortelen, suikerbieten, tarwe en knolselderij geteeld. Steeds vaker worden de bedrijfsprocessen ondersteund door VHM-machines.

De ambitie

Directeur Luke Knibbe: “Samen met mijn broers run ik Knibbe Vegetables. De taken zijn goed verdeeld en ik houd me voornamelijk bezig met de ijsbergsla. Formeel hebben wij het bedrijf overgenomen, maar mijn vader helpt nog steeds mee in het bedrijf en mijn moeder verzorgt de boekhouding. We zijn een echt familiebedrijf dus en dat voelt heel goed. We zijn gewoon harde werkers en we doen er alles aan om zo goed mogelijke producten te leveren. Daarbij worden we geholpen door een vast team van voornamelijk Poolse en Roemeense medewerkers. Afhankelijk van het seizoen varieert het aantal van 10 tot wel 40 medewerkers. Daarnaast huren we ook regelmatig de nodige Nederlandse zzp’ers in.”

De uitdaging

“Zoals bij alle akkerbouwbedrijven vormen de beschikbaarheid en betaalbaarheid van arbeid een van de grootste uitdagingen van ons bedrijf. Daarnaast is de CO2-uitstoot een probleem van groeiende omvang. We werken met steeds minder bestrijdingsmiddelen en voor het schoffelen gebruiken we steeds meer automatisering. Ook in de schuur gaan we voor meer automatisering en VHM is hierbij een van onze partners. Zij helpen ons om oplossingen te vinden waarmee we productief kunnen blijven met hetzelfde aantal mensen en op termijn waarschijnlijk met minder mensen.”

Over Knibbe Vegetables

De basis van Knibbe Vegetables werd gelegd in 1942 nadat het eerste stuk grond aan Schiphol werd verkocht. In de oorlog werd ook de boerderij van overgroot opa Knibbe in beslag genomen door de Duitsers. Door de uitbreidingsplannen van de nationale luchthaven kreeg opa Knibbe de mogelijkheid een agrarisch bedrijf te beginnen in Wieringerwerf. Zijn zoon nam het begin jaren negentig over en zijn zoons namen het bedrijf in 2017 weer van hem over. Inmiddels is Knibbe uitgegroeid tot een bloeiend bedrijf dat gewassen teelt op circa 500 hectare uiterst vruchtbare landbouwgrond aan de rand van het IJsselmeer.

De oplossing

“Een deel van de oplossing om de productiviteit te verhogen is automatiseren. Daarom hebben wij gekozen voor het optimaliseren van onze kisten- en bigbagslogsitiek voor de circa 9.000 kisten die we hier hebben staan. De eerste kistenvuller van VHM kochten we in 2017. Op dit moment staan hier een TwinFilr, MonoFilr en MonoFilr Pro van VHM. Ook hebben we dit jaar een nieuwe afleverlijn in gebruik genomen met een kistenleger van VHM. Die gebruiken we bij het laden van vrachtwagen en het vullen bigbags in combinatie met de TwinFilr. Ook hebben we een leestafel van Dijkstra in combinatie met banden van VHM. Die leestafel hebben we ook oranje gemaakt, zodat hij mooi past bij de VHM-machines. Wel zo fraai!”

  • Broers Knibbe.

“De machines van VHM zijn degelijk en hebben amper storingen. Daarin onderscheiden ze zich echt van machines van andere leveranciers. En als er ooit iets aan de hand is, lossen ze het altijd snel op. Meestal op afstand en als het nodig is komen ze even langs. Wij zijn dan ook erg tevreden met de machines en service van VHM. Ze helpen ons om sneller en makkelijker te werken. De productiviteit is flink gestegen door de VHM-machines. Ik zie ze echt als een soort lego. Als je er één hebt, wil je er steeds meer van.”

“De leestafel hebben we ook oranje gemaakt, zodat hij mooi past bij de VHM-machines.”

Luke Knibbe, Knibbe Vegetables

Wil je meer weten over dit project?

Neem contact op met Bas!